El festival
Esperanzah! WMF Barcelona
Durant l’estiu del 2008, un grup de persones vinculades a l’associació GATS i al projecte Radiochango, decideixen viatjar fins a Floreffe, un petit poble Belga presidit per una abadia amb una gran tradició en la producció de cervesa artesanal.
En aquest poble, des de fa 10 anys, se celebra el Festival de músiques del món Esperanzah.
Un projecte que es nodreix en una gran quantitat d’ONG’s Belgues que en fan possible la realització.
Et ve de gust acompanyar-nos?
El festival es desenvolupa cada any entorn d’una temàtica principal que pretén tractar a fons els problemes que fan del nostre món, menys just i sostenible, generar debat i reflexió i projectar solucions des d’un marc participatiu i relacional. Esperanzah és una referència en el món dels festivals de músiques del món i en especial de totes aquelles
músiques, persones, grups, ONG’s, empreses o col·lectius compromesos amb la convicció de què un altre món és possible i necessari.
La impressió i l’acollida fou tan bona que ja en el 2008, es valorà la possibilitat d’organitzar un Festival Esperanzah al Prat de Llobregat. Un festival que estaria agermanat amb el Festival de Bèlgica i compartiria els mateixos valors, inquietuds i desitjos de fer un món millor.
Després de moltes reunions, valoracions, planificacions i trencaclosques econòmics, el grup promotor impulsà el procés per a l’organització d’un Festival Esperanzah a El Prat de Llobregat.
Un procés que ha estat molt similar a la pauta de reproducció d’un embaràs, ja que de l’impuls de dues organitzacions, després de 9 mesos de gestació, va néixer el Festival Esperanzah del Prat de Llobregat 2009. De dues organitzacions es va passar a 150 i d’un petit grup de 5 persones, passarem a comptar amb més de 300 voluntaris i voluntàries.
GATS
Gats és una entitat nascuda al desembre de 2000 al Baix Llobregat. Considera la combinació reflexió / acció com una eina per a incorporar valors socials que possibilitin en l’individu una capacitat de crítica i autocrítica, de posicionament i actuació en el medi i en el seu entorn social, que afavoreixen el desenvolupament i l’articulació d’accions per a la transformació social responsables, justes, compromeses, conscients i perdurables en el temps. Gats treballa des de l’acció social, ambiental i cultural per intentar transformar un món moltes vegades injust, insolidari i gens sostenible.
Per què al Prat de Llobregat?
Gats és una entitat que desenvolupa projectes per tota Catalunya, a Extremadura i col·labora amb projectes a Bolívia o en altres llocs d’Europa.
Malgrat això, el seu gran focus d’activitat, s’ha centrat al Prat de Llobregat, més en concret en el Barri de Sant Cosme.
Sant Cosme és el barri que des de fa 9 anys, acull la seu de Gats, i on l’entitat ha centrat la majoria de les seves propostes de treball. Segurament un festival com Esperanzah!, podria haver-se fet en llocs més cèntrics o més emblemàtics, però segurament que molts barris de la perifèria de la gran Barcelona, necessiten molt més dels estímuls que pot aportar
un festival musical.
Per això, per a nosaltres, una part important que Esperanzah!, sigui un festival especial, ve de la mà de fer-lo en un poble de la perifèria de la gran Barcelona i en un barri de gent treballadora com Sant Cosme.
Missió
Esperanzah! World Músic Festival treballa per establir un pont real entre la música, les arts i el compromís per a la mobilització de la societat relacional per un món més just i sostenible.
A Esperanzah!, volem un món a on càpiguen molts móns.
Valors
Esperanzah! World Músic Festival i el col·lectiu d’homes i dones que treballem conjuntament per construir aquest festival, mantenim una sèrie de valors que ens ajuden a assolir la missió que proposem i a construir el món pel qual lluitem.
Lluitem per la JUSTÍCIA SOCIAL i el nostre eix gira entorn de la lluita per la construcció d’un món millor.
Promovem la MOBILITZACIÓ SOCIAL, a través de la participació dels ciutadans i ciutadanes i de les entitats, associacions, moviments socials i també, de campanyes en la lluita i accions per la transformació social cap a un món més just,
concebent als subjectes i col·lectius com motors de canvi social.
Declarem i impulsem el COMPROMÍS amb la transformació social, potenciant la reflexió, el debat social i el coneixement crític.
Treballem a través de l’HORITZONTALITAT, tots i totes Juntes.
Creiem en la SOLIDARITAT, però en aquella solidaritat que ho dóna tot pels altres, aquella a la que li fa mal al cor,
qualsevol forma de patiment humà i la intenta combatre, que ens ajuda a empatitzar amb persones o col·lectius que es troben
en situacions d’exclusió social, i que ens mou a actuar, i a implicar a altres en l’acció de posar fi a situacions d’injustícia.
La TRANSVERSALITAT i el treball des d’una perspectiva de SOCIETAT RELACIONAL ha de ser el nostre mètode de treball. Els problemes del món es solucionaran si treballem tots en la mateixa direcció. No hi ha excuses, s’han de buscar i impulsar
solucions. Encara hi som a temps, però no podem perdre més temps.
Tot això ho fem des de la PARTICIPACIÓ, ja que entenem que és l’únic mètode d’avançar cap a les millores buscades.
Finalment, i com a conseqüència de tots aquests aspectes, busquem la COHERÈNCIA perquè la nostra capacitat de mobilització social serà major si les nostres accions i declaracions s’ajusten a les nostres conviccions. Esperanzah!, creu en el que fa, fa el que diu i diu el que creu.
Una ètica participativa i comunitària
Des de la seva creació, l’organització del festival va acompanyada de la reflexió sobre el desenvolupament sostenible. Això es tradueix en el principi que guia l’elecció dels artistes, dels col·laboradors, per la sensibilització respecte a problemàtiques que ens interessen a tots i totes, per a la invitació als participants per què proposin diferents actes, o per la gestió responsable del
medi ambient en el qual es desenvolupa el festival, integrant el municipi del Prat de Llobregat i dels seus ciutadans a la nostra proposta.
Mobilització social a través de la cultura
Esperanzah!, és molt més que un festival de músiques, és una proposta amb la intenció de canviar el món, de veure que hi ha altres maneres de funcionar.
La part associativa d’Esperanzah és un dels eixos principals del festival i de fet, és l’eix vertebrador.
El marc del festival és un espai d’acollida a tots els moviments socials per a què mostrin els seus projectes i, d’aquesta manera, sensibilitzar al públic del què s’està desenvolupant des de les diferents propostes associatives.
Però la mobilització no s’entén com la involucració de la ciutadania ja associada, sinó que es vol implicar
a totes les persones, començant pels voluntaris i voluntàries que es trobaran en tots els racons del festival.
Gestió medi ambiental del Festival
L’organització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud genera una gran quantitat de residus.
Esperanzah!, és un festival coherent amb els seus principis. És per aquest motiu que totes les associacions o organitzacions i empreses que desenvolupin activitats durant el festival hauran de firmar un conveni medi ambiental.
Amb la multiplicació dels punts de recollida, contenidors específics per la gestió dels residus i la utilització de gots de plàstic de pagament per poder gestionar al màxim la seva devolució i el reciclatge al final del festival, volem reduir l’impacte medi ambiental, i amb aquesta i altres iniciatives concretes, respectar el medi ambient del Parc Nou i el “benestar” de tots i totes.
A part de reduir el nostre impacte ambiental, calculem i reduïm les nostres emissions de CO2, i allò que no podem reduir, ho compensem plantant arbres que absorbeixen l’excedent de CO2.
Promoure les bones pràctiques
Per acollir més de 15.000 persones durant 3 dies s’ha ideat una intensificació i una diversificació dels transports per arribar al festival tant en l’àmbit local, amb connexions directes des de punts claus d’arribada amb transports públics,.
Per arribar al festival, s’indicaran camins alternatius als oferts pels transports públics , el cotxe o com arribar en bici o caminant, i fins i tot des de l’aeroport.
Organització responsable: horitzontalitat
Un dels objectius principals del Festival Esperanzah!, és mantenir l’horitzontalitat, és a dir passant pel seu grup organitzador, des dels artistes convidats o les associacions i professionals que participen en el festival.
Accessibilitat per a tothom
L’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda queda assegurada: equips de voluntaris i d’ONG’s
especialitzades, estaran a l’entrada del festival a disposició de les persones amb mobilitat reduïda, per ajudar-les a desplaçar-se en el Festival.
Diferents senyalitzacions indiquen la ubicació dels espais reservats a les persones amb mobilitat reduïda que disposen de banys especials.
I per poder gaudir al màxim dels concerts, en cada escenari disposaran d’una zona amb tanques
reservada.
Nens, nenes i famílies
Esperanzah!, és un festival on les famílies són molt ben rebudes.
Els nens i nenes són una part important del festival i volem que en gaudeixin amb la seva família.
Esperanzah!, no té edat, i tothom hi troba el seu lloc.
Consum Responsable
L’elecció dels nostres col·laboradors financers i associatius són punts en què s’ha de posar especial atenció. Aquesta elecció es basarà en els valors ètics del festival, en el nostre objectiu social i en la lluita perquè la societat sigui més justa i democràtica.
El nostre “Comitè d’experts”, format per intel·lectuals i persones del món sociocultural, servirà com a òrgan consultiu sobre aquest tipus de qüestions, estudiant cada cas de col·laboració empresarial amb el festival.
Dins de la terra d’Esperanzah!, una moneda pròpia del festival serà la moneda fictícia a través de la qual els participants podran realitzar el seu consum, un consum que sempre estarà marcat per la reflexió.
Ja des de la passada edició, ens adherim a les xarxes d’intercanvi existents a Barcelona.
Integració en el municipi i la seva vida quotidiana
L’aventura d’Esperanzah!, comença en el seu municipi i els seus habitants. Som conscients del respecte a la comoditat de la població del Prat del Llobregat, i per exemple, el primer lloc des d’on s’impulsarà el voluntariat és des dels seus ciutadans i ciutadanes i des de les seves associacions. Així mateix, se’n privilegien també els distribuïdors de la regió i els productes locals.
Concerts, activitats, espais
Esperanzah!, programa i llança artistes capaços de mestissar els ritmes i els sons i que aporten melodies o ritmes propis de tradicions musicals específiques. Esperanzah!, aposta també pels artistes que tenen una expressió escènica forta i siguin reconeguts per la seva autenticitat, el seu compromís polític i/o social, les seves qualitats humanes i per la seva integració en la vida del municipi i dels seus ciutadans.
El zoco és un concepte que hem pres de la cultura àrab, per denominar precisament el que és, un mercat a l’aire lliure, el Zoco Planetari, per tant, és el mercat que tenim en una de les places dins del Festival Esperanzah!, i que pretén atraure artesania feta en qualsevol part del món. Al voltant dels mercats sempre hi ha hagut molta vida i el Zoco Planetari no queda exclòs d’aquesta definició, ja que al voltant del mercat com de les altres propostes del festival, hi ha molta activitat.
Des de l’edició del 2009 més de 150 artistes han tingut espai per poder exposar i vendre les seves obres, artistes del Prat, catalans i d’altres procedències trobaren un ambient en el qual es podien, a més de vendre i comprar, treballar altres coses, una temàtica compromesa, una programació de qualitat, espais de reflexió i moltes altres propostes han fet i faran del Zoco un altre espai de qualitat dins el Festival Esperanzah!, on poder fer un passeig pel món a través de la seva artesania.
Esperanzah!, és un espai no només de música sinó que és un espai de conscienciació social. És per aquest motiu que la part associativa d’Esperanzah!, és un dels eixos principals del Festival.
Esperanzah! és un espai d’acollida per a tots els moviments socials per a què mostrin els seus
projectes i, d’aquesta manera, sensibilitzar al públic amb els projectes que s’estan desenvolupa’n des
de les diferents propostes associatives i també per col·laborar amb el desenvolupament del festival. Les animacions serveixen d’experiència bàsica, ja que un mínim d’experiència permet millorar la temàtica desenvolupada.
Des del 2013, Esperanzah! és la festa de l’economia solidaria de Catalunya.
El Festival arranca com una proposta oberta a definir entre totes les entitats, moviments i voluntaris que s’hi adhereixin.
Codi ètic del Esperanzah!
1. Acomplir amb la legislació laboral vigent en tots els països en els quals
actua (no ús d’explotació infantil, salaris i horaris legals, etc.) i amb els
vuit convenis de la OIT de respecte als Drets Laborals.
2. Acomplir amb la legislació vigent en matèria de medi ambient tant
en el seu país d’origen com en qualsevol altre país tercer on dugi a
terme la seva activitat de negoci.
3. Acomplir amb la legislació vigent en matèria fiscal del seu
país d’origen com en qualsevol altre país tercer on dugui a terme
activitats.
4. Dur a terme una activitat i estar constituïda per un capital que no
està, directament o indirectament relacionats amb la fabricació o el comerç
d’armes o de qualsevol altre producte pensat per actes violents o
d’ús militar.
5. No incentivar productes que el consum dels quals
perjudiqui la salut (tabac, alcohol d’alta graduació, etc.)
6. Respectar la igualtat de l’home i la dona a tots els nivells.
7. No produir i/o comercialitzar productes o serveis, ni fer
campanyes que l’apreciació pública de les quals i valor social no
encaixin amb la imatge i els valors de les ONG’s participants del
projecte.
Junts per a la transformació
El 2013, Esperanzah!, va arribar a convertir-se en un dels festivals amb més assistència de públic de Catalunya i això es va deure, de forma molt important, al reforç que va tenir el festival per part dels artistes, l’Ajuntament del Prat i entitats i col·lectius com Gats, AT2, Creu Roja de Catalunya, la Xes ….
Tot allò que hi ha darrere Esperanzah!, té un denominador comú: L’aposta per la transformació social.
Les entitats que hem donat suport al festival des dels seus inicis, hem tingut sempre al cap la potència de Esperanzah!, com a element instrumental i no com a finalitat en si mateix. Els nostres primers objectius entorn del festival es van centrar en la idea d ‘”utilitzar” el festival, per projectar una imatge real del nostre barri, cosa que creiem ha quedat més que aconseguida i per això, per a aquesta nova etapa de reformulació d’objectius, ens hem proposat que a partir d’aquest moment, Esperanzah!, serveixi per construir projectes d’impacte sociolaboral. Projectes en forma de cooperatives o associacions, que serveixin per generar marcs d’economia local que puguin ser replicats, des de la nostra experiència, encerts i errors, en altres llocs.
Per fer possible aquest somni, hem decidit començar a cobrar un bo d’ajut solidari a aquests projectes, que es destinarà íntegrament a impulsar aquests projectes i a la creació de llocs de treball i hem formalitzat (encara que de facto aquesta relació ja fa anys que funcionava), un acord amb La Casa de la Música de l’Hospitalet i la salamandra. Amb aquest acord, ampliem l’equip del Festival, vam desenvolupar la potència musical del festival, al mateix temps que multipliquem la capacitat d’impacte social del festival amb la creació de projectes que es podran finançar directament des del festival.
Junts i barrejats, som més, treballarem més i arribarem a més.
Impulsa GATS
Grups Associats pel Treball Sociocultural
Secretaria Tècnica – Festival Esperanzah!
Contacte organització i comunicació:
Esperanzah! World Músic Festival
c/ Riu Llobregat 47, Baixos
08820 El Prat de Llobregat
tel: 93 379 56 37
info@esperanzah.cat